vrijdag 3 mei 2019

Randprogramma tentoonstelling herman de vries

foto Stedelijk Museum Alkmaar
 Na de succesvolle productie van de audiotour voor de tentoonstelling De Koe, het grazen voorbij, heeft Stedelijk Museum Alkmaar opnieuw gevraagd randprogramma bij een tentoonstelling te produceren. Dit keer bij de tentoonstelling voor jullie voeten van herman de vries*. Deze tentoonstelling is van 1 juni tot en met 1 september 2019 te zien in het Stedelijk Museum.

Het randprogramma bestaat uit:

Stadsexpeditie op zondag 16 juni 2019
Samen met Martijn Mulder van Stichting Historisch Egmond gaan we op zoek naar de sporen van de beschaving in de duinen van Egmond aan de Hoef. Een plek waar herman bijzonder warme herinneringen aan had en waar kinderen van Basisschool De Boswaid één van de grondmonsters voor de expositie hebben genomen.

Stadsexpeditie op zondag 24 juli 2019
Met stadsarcheoloog Nancy de Jong gaan we dieper in op de geschiedenis van de Oudorperpolder. herman woonde een tijd aan de Zes Wielen. Op steenworp afstand van de plek waar de resten van De Middelburg en een Karmelietenklooster begraven liggen. Beschaving van zo’n 750 jaar geleden.

Film in Filmhuis Alkmaar
Voor herman de vries is kunst onlosmakelijk verbonden met de natuur. Het Filmhuis programmeert daarom eind juni 2 films die dieper ingaan op dit uitgangspunt. De Q&A is onderdeel van het verdiepende randprogramma.
Geprogrammeerde films zijn: LEANING INTO THE WIND - een documentaire over de Britse landschapskunstenaar Andy Goldsworthy geregisseerd door Thomas Riedelsheimer – en THE BIGGEST LITTLE FARM – een Amerikaanse documentairefilm geregisseerd door John Chester.

Tegenlicht Meetup Tijdperk van de Mens
herman is zich zeer bewust van de impact van de mens op de aarde. Over het Nederland dat hij uit zijn jeugd kent en het huidige Nederland zegt hij: “De veel hogere bevolkingsdichtheid en toenemende materiële welvaart hebben het land zeer veranderd.”
Aansluitend bij uitzending ‘Tijdperk van de Mens’ uit 2017 organiseerden we daarom op vrijdag 30 augustus een Tegenlicht Meetup over de gevolgen van de menselijke activiteiten die in steeds hoger tempo zichtbaar worden: klimaatopwarming, plasticsoep, nucleaire fall-out, een verstoorde waterhuishouding door erosie en teerzanden, hogere CO2-concentraties en afnemende biodiversiteit.
Sprekers zijn: Alexander Oey, documentairemaker bij o.a. de VPRO, Daan Tamminga, geoloog, Jaap Tielbeke, journalist bij De Groene Amsterdammer,  Thijs Middeldorp, oprichter Ambassade van de Noordzee, Auke-Florian Hiemstra, bioloog/researcher bij Naturalis. Moderator: Yuri Veerman.

* Moet herman niet gewoon met een hoofdletter? Neen, herman zelf vindt dat zijn naam en al het werk dat hij maakt met kleine letters geschreven moet worden. Geen typefout dus...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten